Η παράσταση αποτελεί ένα καλλιτεχνικό έργο, το οποίο απευθύνεται τόσο σε Κωφούς, όσο και ακούοντες θεατές, όπως κάθε έργο που παραστάται από τα Τρελά Χρώματα διευρύνοντας την επικοινωνία και την θεατρική εμπειρία σε κάθε θεατή.
Ο Λουίτζι Πιραντέλο γράφει ένα θεατρικό έργο με τίτλο “Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε” για το ανέβασμα του έργου του “Λεονόρα, Αντίο”, έτσι λοιπόν παρακολουθούμε τους ηθοποιούς του πρώτου καθώς αυτοσχεδιάζουν στο ανέβασμα του δεύτερου. Φυσικά υπάρχουν ενστάσεις, σύντομες ανταρσίες εκ μέρους του θιάσου, και δογματικές δηλώσεις του σκηνοθέτη ως προς το “ποιός κάνει κουμάντο” τελικά; “Κουμάντο” κάνει ο συγγραφέας, ο οποίος διαρρηγνύει αριστουργηματικά τα όρια των εγκιβωτισμένων ιστοριών, επανεφεύρει την θεατρική συνθήκη και θρυμματίζει όποια μανιέρα θα μπορούσαν να μεταχειριστούν οι ηθοποιοί.
Η θεατρική ομάδα Κωφών “Τρελά Χρώματα”, πάντα πιστή στις αρχές της συμπερίληψης και προσβασιμότητας, δημιουργεί μια παράσταση που διερευνά τη δυναμική σχέση μεταξύ των συντελεστών της. Η γλώσσα είναι ομιλούσα αλλά και νοηματική, οι τεχνικές υποκριτικής και αναπαράστασης εναλλάσσονται ( παντομίμα, Visual Vernacular, χορός, ακροβατικά, μάσκες, σωματικό θέατρο), οι ηθοποιοί εναλλάσσονται στους ρόλους, οι εγκιβωτισμένες σκηνές από την “Λεονόρα” αναπαρίστανται ως παράσταση και ως πρόβα. Ίσως αυτό το συγγραφικό πόνημα του Λουίτζι Πιραντέλλο, κατά την υποφαινόμενη, να πλησιάζει περισσότερο από κάθε άλλο θεατρικό έργο την ζωηρή πραγματικότητα των ανθρώπων όχι μόνο του θεάτρου, αλλά ενός μέσου ανθρώπου που εναλλάσσει ρόλους στο σπίτι, την δουλειά, την κοινωνική του ζωή, αυτοσχεδιάζει για να αντιμετωπίσει καταστάσεις αιφνίδιες ή περιχαρακώνεται των κανόνων και κανονισμών για να αισθανθεί ασφαλής.
Επί σκηνής οι υπέροχες Όλγα Δαλέκου, Έλλη Μερκούρη , Μαρία Στεφανή , Τσαμπίκα Φεσάκη και η διερμηνέας Μυρτώ Γκανούρη, φέρνουν στην “ζωή” τους χαρακτήρες του Πιραντέλλο φορώντας κοστούμια που αναφέρονται στην εποχή του μελοδράματος, σε ένα σκηνικό θεατρικής πρόβας, το οποίο όμως στην τελική σκηνή της “Λεονόρα”, και χάρη στην προηγηθείσα με τις μάσκες αποκτά την ενέργεια ενός τελικού σκηνικού. Όλοι οι συντελεστες από τους ηθοποιούς έως τον φωτιστικό σχεδιασμό, την σκηνογραφία και την μουσική, μεταβαίνουν τα όρια πραγματικότητας και “ψευδαίσθησης” με ταχύτητα και μαεστρία. Ένα παιχνίδι προσώπων και προσωπείων, με εναλλαγές σε καταστάσεις και συνθήκες που εδραιώνει τον όρο “αυτοσχεδιάζουμε” σε πολλαπλά επίπεδα. Η διασκευή της Έλλη Μερκούρη, προωθεί την ενέργεια των ηθοποιών τονίζοντας την αυτονομία τους ίσως λίγο περισσότερο απ’ όσο δηλώνει αρχικά το έργο.
Η παράσταση “Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε” της Θεατρικής Ομάδας Κωφών “Τρελά Χρώματα” δίνει απερίφραστα στο κοινό την αίσθηση της θεατρικής διαδικασίας, από την πρόβα και τα πρώτα σχεδιάσματα ως το μαγικό duende επί σκηνής με την Μομίνα να ψυχορραγεί τραγουδώντας. Η προσπάθεια των ηθοποιών, η αστείρευτη ενέργεια για να μεταφέρουν την θεατρική μαγεία δίνεται ανάγλυφη στο ακροατήριο ενώ η κωμικότητα των σκηνών μπολιάζεται με καίρια ερωτήματα που θέλουν να επεξηγήσουν το θεατρικό γένεσθαι. Το κωμικό στοιχείο με την αίσθηση της υπερβολής κάθε φορά που οι ηθοποιοί επιδιώκουν να υπηρετήσουν ρητά τις οδηγίες του σκηνοθέτη είναι παρόν σε όλη την παράσταση. Η σκηνοθέτης είναι και μέρος του θιάσου, αλλά υπηρετεί πιστά τον ρόλο του σκηνοθέτη μεταφέροντας ξεκάθαρη την τοποθέτηση της σκηνοθεσίας στην δραματική διαδικασία, με ιδιαίτερη στιγμή, την σκηνή που ενώ οι ηθοποιοί έχουν παρασυρθεί από την δραματική ένταση, ξαφνικά η σκηνοθέτης σπάει την συνθήκη για να επιβεβαιώσει ότι “πήγε πολύ καλά” αλλά με πλήρη συνείδηση ότι αυτό το γνωρίζουν ήδη.
Η Θεατρική Ομάδα Κωφών “Τρελά Χρώματα”, πάντα προσβλέπει στην ισότιμη πρόσβαση, και στην προκειμένη παράσταση υπήρξε και η δυνατότητα παροχής ζωντανής Ακουστικής Περιγραφής που ικανοποιεί την ισότιμη πρόσβαση στο οπτικό κανάλι επικοινωνίας. Η παράσταση αποτελεί ένα καλλιτεχνικό έργο, το οποίο απευθύνεται τόσο σε Κωφούς, όσο και ακούοντες θεατές, όπως κάθε έργο που παραστάται από τα “Τρελά Χρώματα” διευρύνοντας την επικοινωνία και την θεατρική εμπειρία σε κάθε θεατή.
*Με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου – Istituto Italiano di Cultura di Atene *Υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος
- Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Ταυτότητα παράστασης:
Συγγραφέας: Λουίτζι Πιραντέλλο, Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, Διασκευή-Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη, Σκηνικό-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα, Μουσική: Κωστής Βοζίκης, Στίχοι-Μουσική Σύνθεση Ακορντεόν: Άννα Καραγεωργιάδου, Κίνηση: Μάτα Μάρρα, Απόδοση κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου, Σύμβουλος φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Σχεδιασμός φωτισμών: Τζάνος Μάζης, Eικαστική Σύνθεση Αφίσας: Σοφία Ζάγκα, Γραφιστικά: Μαρία Στεφανή, Φωτογραφίες promo-Βίντεο: Δάφνη Δρακούλη, Υπηρεσίες Προσβασιμότητας: Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη – ATLAS E.P., Μακιγιάζ: Στέλλα Χατζοπούλου, Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Ερμηνεύουν: Δαλέκου Όλγα – Ρίκκου Μαρία (διπλή διανομή), Μερκούρη Έλλη, Στεφανή Μαρία, Φεσάκη Τσαμπίκα
Συμμετέχει η διερμηνέας Μυρτώ Γκανούρη
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ηριδανός
Νάγια Παπαπάνου για το Boem