Παράσταση χορού σε χορογραφία Μίνας Ανανιάδου | 1 Ιουνίου 2024, Το Μικρό Στούντιο, Αίγινα | 6,7,8 Ιουνίου 2024, Θέατρο Ροές, Αθήνα

Η χορογράφος Μίνα Ανανιάδου συνεχίζοντας την καλλιτεχνική της αναζήτηση γύρω από την έννοια της αυτονομίας και της ποιητικής των σχέσεων, παρουσιάζει μαζί με μια ομάδα καταξιωμένων καλλιτεχνών και συντελεστ(ρι)ών το νέο της έργο με τίτλο ANTILLES.
Στην παράσταση χορού ANTILLES ατομικές αφηγήσεις συναντιούνται για να συνθέσουν έναν κοινό τόπο. Το έργο μάς προσκαλεί να ακολουθήσουμε την πορεία μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης σχεσιακότητας, περνώντας μέσα από την αυτονομία, την αλληλεξάρτηση και την απόκριση.
Σε ένα άδειο σκηνικό χώρο, το χορευτικό σώμα φέρνει σε σχέση το άρρητο, το οικείο, το αδιαφανές και το φανταστικό, επιχειρώντας να δώσει μορφή στην έννοια της ετεροτοπίας: αναμετριέται με το πώς δημιουργούμε ρωγμές στον συμβατικά αντιληπτό χρόνο καθώς και το πώς ένας τόπος μπορεί να συνέχει πολλούς χώρους μαζί.
Όχημα αποτελεί μια ποιητική σύμφωνα με την οποία η ταυτότητα δεν αναπτύσσεται μόνο μέσα από τις κατά τόπο ρίζες αλλά κυρίως μέσα από την μετατόπιση και από τη σχέση με το άλλο.
“Τhe idea of Relation is not merely an encounter, a shock, but a new and original dimension allowing each person to be there and elsewhere, rooted and open, lost in the mountains and free beneath the sea, in harmony and in errantry.
The root is not important. Movement is.”
Edouard Glissant_”Poetics of Relation”
Ο τίτλος Antilles προέρχεται από την κεντρική αναφορά σε αυτές στο έργο του Edouard Glissant “Poetics of Relation” ως ένα σύμπλεγμα τόπων/νησιών τα οποία μέσα από το άπλωμα, την αυτονομία, την πολυμορφία και την αλληλεπίδρασή τους μπορούν να υπερβούν την κυρίαρχη μη-ιστορία (nonhistory) -κατάλοιπο της εκτεταμένης αποικιοκρατικής επιβολής- και να αυτοπροσδιορίσουν το παρελθόν και το μέλλον τους μέσα από μια μετασχηματιστική αλλαγή πρόσληψης του χρόνου και της σχέσης/συνάφειας.
Κατά την έρευνα και δημιουργία του έργου μάς συντρόφευσαν και τροφοδότησαν η σκέψη και τα έργα τριών κυρίως θεωρητικών, σχετικά με τις έννοιες της ετεροτοπίας και της ποιητικής των σχέσεων: Michel Foucault (“Des Espace Autres,” March 1967 Translated by Jay Miskowiec “Of Other Spaces: Utopias and Heterotopias”), Edouard Glissant (“Poetics of Relation”) και Erin Manning (“Relationscapes: Movement, Art Philosophy” και “Always More Than One_Individuation’s Dance”) .
Το έργο αποτελεί συνέχεια της χορογραφικής έρευνας και ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε με επιχορήγηση του ΥΠΠΟ 2021-2022 με τίτλο “Mangrove”. Κατά το ερευνητικό έργο, η ομάδα, έχοντας ως αφετηρία μυθιστορίες και βιωματικούς χάρτες κατοίκων, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της σε μικρές κοινότητες και γειτονιές ανά την Ελλάδα, διερεύνησε πρακτικές μεταγραφής τους σε χορό. Η χορογραφική έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Μίνα Ανανιάδου και Ευτυχία Στεφάνου με την παράλληλη συμμετοχή των εξής χορευτ(ρι)ών: Δήμητρα Μερτζάνη, Στέλλα Τριπολιτάκη, Αλέξης Τσιάμογλου και Σόνια Ντόβα.
Η παραγωγή χορού πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού (’23-’24)
Ταυτότητα παράστασης
Χορογραφία: Μίνα Ανανιάδου
Συνδημιουργία & ερμηνεία: Σοφία Πουχτού, Χαρά Κότσαλη, Μίνα Ανανιάδου
Συμμετοχή στην έρευνα: Ευτυχία Στεφάνου
Μουσική Σύνθεση: Jeph Vanger
Δραματουργία: Ηρώ Βασάλου
Φώτα: Λάμπρος Παπούλιας
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Αργύρης Αγγελή
Δημιουργία κοστουμιών: Μαρίνα Πολυμέρη και Πάνος Θάνος
Graphics: Michelangelo Bevilacqua (xMx graphics)
Φωτογραφίες: Λήδα Τουλουμάκου και Michelangelo Bevilacqua
Βίντεο: Arch Labyrinth
Οργάνωση παραγωγής : anana collective AMKE
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Αθήνα
Παραστάσεις: 6 ,7, 8 Ιουνίου _ Θέατρο Ροές
Διάρκεια: 45’
Ιάκχου 16, (σταθμός μετρό Κεραμεικός), Αθήνα
Εισιτήρια: 10 ευρώ
Ώρα έναρξης: 21:00
Προπώληση: more.com
και
Αίγινα
1 Ιουνίου_ Το μικρό στούντιο
Αγ. Νικολάου 5, Αίγινα
Εισιτήρια: 12 ευρώ
Ώρα έναρξης: 21:00
Προπώληση/κρατήσεις
Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00-13:00, Το μικρό Στούντιο ή κράτηση στο mail: tomikrostudio.aigina@gmail.com και στο τηλ 6987527358 με ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας
Περιορισμένος αριθμός θέσεων
Ευχαριστούμε από καρδιάς τη Χρυσάνθη Μπαδέκα, τη Δήμητρα Μερτζάνη και την Άρια Μπουμπάκη για την πολύτιμη ματιά τους και ανατροφοδότηση καθώς και τη Μάρω Πανταζίδου, το Λεωνίδα Παπαδοδήμα και τον Ορφέα Νάκο που αποτέλεσαν το πρώτο μας ζεστό κοινό κατά τη διάρκεια των προβών.