To «Diving» είναι το έκτο ολοκληρωμένο studio album του και κυκλοφορεί σε βινύλιο από τη δισκογραφική εταιρεία Mind the Wax, καθώς και σε όλες τις μουσικές πλατφόρμες από τη Stay Independent.

Το πρώτο βινύλιο του Yinka είναι γεγονός! To «Diving» είναι το έκτο ολοκληρωμένο studio album του και κυκλοφορεί σε βινύλιο από τη δισκογραφική εταιρεία Mind the Wax, καθώς και σε όλες τις μουσικές πλατφόρμες από τη Stay Independent.
Με κεντρικό single το ομότιτλο κομμάτι «Diving», ο Yinka παρουσιάζει σε 10 αγγλόφωνα tracks, ένα ευρύ ηχητικό φάσμα του bass ήχου, με Dubstep, Grime και UK Garage beats, πλαισιωμένα με τα αιχμηρά φωνητικά του.
Για την παραγωγή του LP συνεργάστηκε με μερικούς από τους καλύτερους Έλληνες παραγωγούς του σήμερα: dj booker, GHETTO ROCK, Digital Monk, AJ_808, Dj Cron, wosui, Gio Melody και VoxPopuli (με τη σειρά που τους ακούμε στον δίσκο).
Το artwork του εξώφυλλου σχεδίασε η Polyritmo, και η φωτογραφία είναι της Πηνελόπης Γερασίμου.
Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είχα πάντα επαφή με τη bass μουσική, είτε στα πρώτα βήματα μου σαν MC να χώνω σε drum & bass parties, είτε όταν έπαιζα μπάσο στους direct connection μια electro dub μπάντα.
Μετά ήρθε το dubstep, το grime και άλλα είδη που παρέπεμπαν στον ήχο του Λονδίνου και όχι μόνο. Ένας ήχος επηρεάστηκε από την παρουσία των Τζαμαϊκανών και άλλων μεταναστών στην Αγγλία και τον οποίο μέσα στα χρόνια αγάπησα.
Η αρχή του δίσκου έγινε τυχαία με κάποια beats που μου έστειλε ο wosui το 2017 και διάλεξα το beat για το «Playing with time». Μετά ήρθε η πρώτη καραντίνα και μετά η δεύτερη, τότε δημιουργήθηκαν τα πρώτα 5-6 κομμάτια και και μαζί με κάποια άλλα, που έγραψα πιο πρόσφατα, δημιουργήθηκε το «Diving».
Σε αυτόν τον δίσκο νιώθω ότι προκαλώ τον εαυτό μου μέσα από νέες συνεργασίες και φρέσκα beats, ψάχνοντας νέους τρόπους έκφρασης. Παράλληλα ανακαλώ τα πρώτα συναισθήματα που είχα όταν ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με αυτή τη μουσική.
Long live the BASS CULTURE.
ΥΙΝΚΑ

Παραγωγή: Track 1- Dj Booker, Track 2 – ghetto Rock, Track 3 – Digital monk, Tracks 4,6- AJ_808_, Track 5- Dj Cron, Track 7 – Gio Melody, Track 8 – wosui, Track 9,10 – Voxpopuli
Mix και Master: ibo Himi για την EnD productions
Vinyl Master: dj Booker
Executive producer: Mc Yinka
WHO IS WHO
Yinka – Φωτογραφία: Πέτρος Σκούτας
O Μανώλης Αφολάνιο (Mc Yinka) είναι Rapper, vocalist, μπασίστας, τραγουδοποιός, performer, ηθοποιός και vocal coach.
Είναι απόφοιτος του τμήματος σύγχρονου τραγουδιού του Εθνικού Ωδείου και έκανε τα πρώτα βήματα το 1998 σαν rapper με τους Urban Links και «Αδιάσπαστη ουσία». Είναι μέλος των «Urbanix», «Fuzics», «Hidroliq» και των «Fallstreak Ηole».
Υπήρξε μέλος των electro dub «Direct Connection», των soul «Dr Vodtkatini», των nu jazz «Boogie Base», των funk «Funkaholic Anonymous», των world-ethnic «Pallyria» και των world pop «Imam Baildi».
Έχει εμφανιστεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ όπως: Synch Festival, Samothraki Dance Festival, Rockwave Festival, Roskilde Festival, Lowlands Festival, Sziget Festival, Montreal Jazz Festival και ως support act στους Method Man, Skatalites κ.ά.
Ερμηνευτής του μουσικού έργου «komuna» του Παύλου Κατσιβέλη στην Εθνική Λυρική Σκηνή (2021) και του «Ένας χώρος εντελώς φανταστικός» βασισμένου σε μουσική του Ιάννη Ξενάκη στο Ωδείο Αθηνών (2022).
Σαν εκπαιδευτικής έχει κάνει εργαστήρια δημιουργικής γραφής, rap ερμηνείας καθώς και θεωρητικά εργαστήρια.
Είναι δάσκαλος φωνητικής στο πολιτιστικό κέντρο «Ανάσα».
Δισκογραφία, προσωπικά album:

 1. «Αλάνα», 2009, Melydro, EΜΙ
 2. «Από τη σκιά της πόλης», 2016, Breathe Records
 3. «Ήχος Βίωμα» feat. Yegor Cergei, 2008, Independent
 4. «The Zone» feat. Datamen, 2018, Klik Records
 5. «Night Lights» feat. Dj Booker, 2021, Mind The Wax Records
 6. «Diving», 2024, Mind The Wax Records
  Δισκογραφία, σε συνεργασία άλλους καλλιτέχνες:
 7. Pallyria: «Pallyria», (2006)
 8. Αντίξοες Παραγωγές: «Σε αντίξοη τροχιά», (2006)
 9. Direct Connection: «Dub infection», (2007)
 10. Φίλιππος Πλιάτσικας: «Omnia», (2007)
  Φιλμογραφία
 11. «Όμηρος», Κωνσταντίνος Γιάνναρης, 2005
 12. «Rracoon», Μιχάλης Αριστομενόπουλος, 2014
  Θέατρο
 13. «Festen», 2007
 14. «Νέκυια», 2018
 15. «Καυγατζής» 2010
 16. «Αιώνια Ειρήνη», 2012
 17. «Ηλέκτρα», 2020
 18. «Αντιγόνης Παραλλαγές» 2021